hemEAPONLINE

Kérdezz online. Segítünk!

Kérdezd online szakembereinket és kapj gyors választ kérdéseidre.
Add meg felhasználóneved és jelszavad a belépéshez.

Próbáld ki az EAP Chat okostelefon alkalmazást is:

Magánszemélyek ingatlan bérbeadás utáni adózása 2019-től

Az utóbbi években kedvező irányba változtak a rendelkezések az ingatlan bérbeadás adózásával kapcsolatban. A korábbiaktól eltérően a bérbeadásból származó jövedelem után már nincs egészségügyi hozzájárulás (EHO) fizetési kötelezettség. További változás 2019-től, hogy a Bérlőre hárított közüzemi díjak nem képezik a Bérbeadó bevételének részét.

Gyakori félreértés, hogy adószámot kell kiváltani, de a magánszemélyeknek alapvetően nem kötelező adószámot kiváltaniuk az ingatlan bérbeadáshoz, hacsak nem akarnak róla számlát kibocsátani. A magánszemély ingatlan bérbeadásából származó jövedelmének adózását a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) szabályozza, ez alapján önálló tevékenységből származó jövedelemként az összevont adóalap részeként adózik. Akik kiadják lakásukat, ingatlanjukat, a bérbeadásból származó jövedelmük után 15% személyi jövedelemadót (SZJA) kell fizetniük. A jövedelmet a bevételek és költségek különbségeként kell megállapítani.

A nyugdíjba vonulás megtervezése

Soha nem lehet elég korán elkezdeni a megtakarítást a nyugdíjas évekre. Íme itt van néhány javaslat segítségként a tervezéshez.

Hogyan gyűrjük le pénzügyi gondjainkat?

Félelmeink legfőbb oka lehet, ha pénzügyi nehézségekkel vagyunk túlterhelve. Itt van néhány tipp arra vonatkozólag, hogy hogyan segítsünk magunknak, ezen félelmek legyőzésében.