hemHogy érzed magad?

Kérdezz online. Segítünk!

Kérdezd online szakembereinket és kapj gyors választ kérdéseidre.
Add meg felhasználóneved és jelszavad a belépéshez.

Próbáld ki az EAP Chat okostelefon alkalmazást is:

Magánszemélyek ingatlan bérbeadás utáni adózása 2019-től

Az utóbbi években kedvező irányba változtak a rendelkezések az ingatlan bérbeadás adózásával kapcsolatban. A korábbiaktól eltérően a bérbeadásból származó jövedelem után már nincs egészségügyi hozzájárulás (EHO) fizetési kötelezettség. További változás 2019-től, hogy a Bérlőre hárított közüzemi díjak nem képezik a Bérbeadó bevételének részét.

Gyakori félreértés, hogy adószámot kell kiváltani, de a magánszemélyeknek alapvetően nem kötelező adószámot kiváltaniuk az ingatlan bérbeadáshoz, hacsak nem akarnak róla számlát kibocsátani. A magánszemély ingatlan bérbeadásából származó jövedelmének adózását a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) szabályozza, ez alapján önálló tevékenységből származó jövedelemként az összevont adóalap részeként adózik. Akik kiadják lakásukat, ingatlanjukat, a bérbeadásból származó jövedelmük után 15% személyi jövedelemadót (SZJA) kell fizetniük. A jövedelmet a bevételek és költségek különbségeként kell megállapítani.

Alvászavar

A normális alvás során öt-hat, átlagosan 90 percig tartó ciklus ismétlődik. Egy-egy ciklus négy stádiumból – szendergés, felszínes, közepes és mély alvás – és az úgynevezett REM-sza¬kaszból áll. Utóbbit a gyors szemmozgáson kívül (rapid eye movement) az álom és bizonyos vegetatív tünetek, pulzus- és légzésváltozások jellemzik. Átla¬gosan 7,5 órát alszunk, bár nagyok az egyéni és életkorbeli ingadozások. A népesség 10–15 %-át kínzó alvászavarok közé nemcsak az álmatlanság (in¬somnia) tartozik, hanem számos más elalvási, átalvási és ébredési probléma. Van szubjektív formája is, például a rémálom. Az obstruktív alvási apnoéban óránként több mint öt alkalommal lép fel légzéskimaradás, amely súlyos, krónikus oxigénhiányos állapothoz vezethet. A narkolepsziások egyik pilla¬natról a másikra néhány percig tartó mély álomba zuhannak. Külső tényezők is megzavarhatják az alvást, mint például a normális alvás–ébrenlétet (diur¬nalis ritmust) megszakító éjszakai munka vagy a jetlag, a több időzónát átívelő utazás esetében. Számos betegség kísérő tünete az alvászavar; a depresszi¬ósok 90 %-ánál fordul elő. A túlzott alkoholfogyasztás, valamint bizonyos gyógyszerek, például a magas vérnyomás elleniek, illetve a hormonkészít¬mények is alvászavart okozhatnak. A nők hormonszint-ingadozásuk, valamint a férfiakét meghaladó terhe¬lésük miatt veszélyeztetettebbek.

A házasságkötés

Gratulálunk! Ha házasságot fogtok kötni, akkor valószínűleg már tudjátok, hogy te és a házastársad összeilletek-e. Itt van néhány tanács, amelyek segítenek neked és a kedvesednek megtervezni a közös jövőt.