hemEAPONLINE

Kérdezz online. Segítünk!

Kérdezd online szakembereinket és kapj gyors választ kérdéseidre.
Add meg felhasználóneved és jelszavad a belépéshez.

Próbáld ki az EAP Chat okostelefon alkalmazást is:

A preventív fogászatról

A fogászati ellátásban minden túlzás nélkül kimondható hogy óriási szerep jut a megelőzésnek: a prevenciónak. A preventív fogászat célja a szájüreg és a fogazat betegségeinek megelőzése, valamint kifejlődésük meggátlása. 


 


A gyermekek fogai eredendően egészségesek. Az, hogy a későbbiekben mi lesz a sorsa ezeknek az ép fogaknak elsősorban a szülők felelőssége. A szülőknek kell azok egészségét megőrizni és ennek fontosságát gyermekeikkel megtanítani. 

 

A szülők gyakran csak az iskolai fogászati szűrés révén döbbennek rá, hogy stresszes rohanó hétköznapjaikban nem fektettek elég hangsúlyt gyermekeik fogazatára és a helyes szájápolás hagyományainak átadására. Mivel hazánkban sajnos a szülők zöme sem részesült fogászati prevencióban, és szájhigiénés oktatásban, ezért hogyan is várhatnánk el, hogy megtanítsák gyermekeiket a helyes szájápolásra. 

Sajnos Magyarországon a fogászati prevenció még gyerekcipőben jár: egy magyar 16 éves gyermeknek háromszor annyi rossz foga van, mint az EU valamely országában élő hasonló korúnak. 

Kedves Szülők, higgyék el, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a helyes szájápolásra való nevelést. 

A preventív fogászat előnyei 

A gondozott hibátlan fogsor számos vonatkozásban nagy jelentőségű. A fogazat elsődleges funkciója a rágás, de fontos feladata van a hangképzésben, a beszédben is. Nem hanyagolható el esztétikai szerepe sem, a jó megjelenéshez, közérzethez, és önbecsüléshez is nélkülözhetetlen. A szép, szabályos és ápolt fogazat biztos fellépést eredményez, az egyén belső harmóniájának és kisugárzásának egyik meghatározó eleme, ráadásul jobb életminőséget is jelent. 

Gyermekünkkel a rendelőben 

A fogorvossal való első találkozás még akkor történjen meg, amikor a gyermeknek semmilyen panasza nincs. 

Ilyenkor kizárólag az a cél, hogy a gyermek számára "természetes" legyen a fogorvoshoz járás, és ne érje semmilyen negatív élmény. 

Sokszor okoz gondot a gyermekek kezelése, nagy türelem és tapasztalat kell hozzá, mert elsődlegesen a lelkét kell megközelíteni ahhoz, hogy bármilyen kezelés kivitelezhető legyen. Ezért nagyon fontos, hogy a gyermek ne lelki traumaként élje meg az első találkozást a fogorvossal. 

Az orvos a gyermekkel ilyenkor ismerteti meg a rendelő felszerelését és beülteteti a kicsit a kezelőszékbe, ahol együtt megnézik a fogait, és elbeszélgetnek. Az orvos megmutatja a gyermeknek a helyes szájápolást. Ez egy barátságos, oldott légkörű kellemes és fájdalommentes találkozás, így életre szóló jó kapcsolat épülhet ki az orvos és a gyermek között. 

Ne akkor kerüljön a gyermek a fogászati székbe, amikor már fáj a foga, átalvatlan éjszakák állnak mögötte, kicsi arca feldagadt, lázas, elesett, ráadásul retteg a fogorvostól, mivel játszótársai már teljesen megrémisztették. A fogorvosban a gyermek ekkor már nem a segítőtársat, hanem az ellenséget látja, aki fájdalmat fog okozni Neki. 

A tej- és maradófogak betegségei 

A tejfogak és a maradó fogak leggyakoribb megbetegedése a fogszuvasodás, melynek kialakulásában jelentős szerepet játszik a lepedék (plakk). A lepedékben lévő sok millió baktérium a szénhidrátokból savat képez, amely megtámadja a fogzománcot és a sorozatos savhatás következtében a fog kilyukad. Ha egy tejfog lyukas lesz, természetesen minél előbb kezelni kell, míg a lyuk kicsi. A baktériumok az ínyt is megbetegítik, ínygyulladást okoznak, melyek első jele az ínyvérzés. 

A gyermek rossz szokásainak következtében - cumizás, ujjszopás -, illetve örökletes alapon fogazati rendellenességek alakulhatnak ki. A szabálytalan fogazat megnehezíti a rágást, növeli a fogszuvasodás gyakoriságát, beszédhibát okozhat és esztétikailag is igen hátrányos. Törekedni kell arra, hogy a gyermeket a rossz szokásokról minél hamarabb leszoktassuk. Vannak olyan fogazati rendellenességek, amelyeket már kiskorban fogszabályozó szakorvosnak meg kell mutatni, ilyen például a nyitott harapás, mely ujjszopás, vagy cumi hatására alakul ki. 

Rendszeres kontroll 

Az egészségügyi kultúrához hozzátartozik, hogy a fogak és a száj gondozott, ápolt legyen. Ugyancsak ismert mindenki előtt, hogy a fogak és a száj egészsége, milyen hatással van a teljes szervezet egészségére, sorolhatnánk azokat a betegségeket, amelyek hátterében egy-egy nem kezelt, elhanyagolt fog áll. 

Nagyon fontos, hogy gyermekeiket évente 3-4 alkalommal, már igen fiatalon 2-3 éves korukban elvigyék a fogorvoshoz. Amennyiben félévenkénti rendszerességgel ellátogatnak gyermekeikkel rendelőnkbe, és ellenőriztetik a fogaik állapotát, csak nyerhetnek vele. Időben felfedezhető a baj, és időben orvosolható is.