hemEAPONLINE

Kérdezz online. Segítünk!

Kérdezd online szakembereinket és kapj gyors választ kérdéseidre.
Add meg felhasználóneved és jelszavad a belépéshez.

Próbáld ki az EAP Chat okostelefon alkalmazást is:

Az anyajegyek önvizsgálata

Az első lépés, hogy a testünket feltérképezzünk, hol és mennyi anyajegyünk van. A probléma főleg azokkal van, amelyek erős napfénynek vannak kitéve (pl arcon, nyakon, dekoltázsban) vagy irritáció éri gyakran, ami általában valami ruhadarab, pánt, öv. Ezekre még sűrűbben érdemes rápillantani, hátha sérülnek.


Érdemes vagy leírni, hogy hol vannak nagyobb, kiemelkedőbb anyajegyek vagy lefényképezni magunkat digitális géppel, amit a számítógép utána megfelelően fel tud nagyítani és látszanak rajta az anyajegyek. 

Második lépésként nézzük meg egyenként az anyajegyeket, vagy nézessük meg valakivel a családból, amit mi nem látunk. 3 fő jellemzőt tudunk figyelni, amit a szakma ABC jegyeknek hív, ezek a következők: 

  • A, mint alak. A jóindulatú anyajegyeknek szimmetrikusnak kell lenni, legalább egy tengelyre, de ha kettőre, akkor még jobb. 
  • B, mint border vagyis határvonal. A jóindulatú anyajegy élesen elválik a környezetétől, széle nem mosódik el, nem nyúlik bele halvány ki foltokkal. 
  • C, mint color, vagyis szín. A jóindulatú anyajegy a barna valamely árnyalata, nem szürke, nem piros. Bár a pirosoktól sem kell megijedni, mert általában ezek nem anyajegyek, hanem erek, melyek elöregszenek és szétpattannak. 

Ha ezek a jellemzők érvényesek az anyajegyeinkre, akkor megnyugodhatunk és a következő esedékes éves vizsgálatig elég csak magunkat ellenőrizni, nem történt-e változás. 

HA valamely anyajegyünkre nem jellemzők ezek a szabályok vagy egyik vagy több se, akkor érdemes lehet az éves felülvizsgálatot előbbre hozni és megmutatni bőrgyógyászunknak. A bőrgyógyászok egyébként ezen kívül más jellemzőket is figyelnek, azonban ahhoz szakmai ismeretekre és egy jó nagyítóra is szükség van, ez bízzuk inkább rájuk. 

A rossz helyen lévő anyajegyeket szokták javasolni levételre megelőzésképpen, erre a nyár kivételével az összes évszak megfelelő. Kisebb műtét szikével vagy lézerrel és általában lidokainos érzéstelenítéssel. Utána pedig pár hétig ragasztgatni kell és kerülni a vizesedését.